Sam’s Creek House / Murphy Burnham & Buttrick Architects

first_imgPhotographs:  Ty Cole Manufacturers Brands with products used in this architecture project Sam’s Creek House / Murphy Burnham & Buttrick ArchitectsSave this projectSaveSam’s Creek House / Murphy Burnham & Buttrick Architects Sam’s Creek House / Murphy Burnham & Buttrick Architects Photographs Houses United States Save this picture!© Ty Cole+ 19Curated by Paula Pintos Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/917297/sams-creek-house-murphy-burnham-and-buttrick-architects Clipboard Architects: Murphy Burnham & Buttrick Architects Year Completion year of this architecture project CopyHouses, Sustainability•Bridgehampton, United States 2017 ArchDaily ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/917297/sams-creek-house-murphy-burnham-and-buttrick-architects Clipboard “COPY” Manufacturers: DuPont, Petersen Tegl, 7”wide European White Oak engineered plank, Custon Mahogany wood, Grigio Carnico from ABC Stone, Ipe wood, Roman Travertine from ABC StoneSave this picture!© Ty ColeRecommended ProductsDoorsEGGERWood Laminate Doors in Molecular Plant Science InstituteDoorsVitrocsaGlass Technology in Hotel BeaulacDoorsLibartVertical Retracting Doors – Panora ViewMetallicsKriskadecorMetal Fabric – Outdoor CladdingText description provided by the architects. Situated on a slip of land between Sams Creek inlet and the Atlantic Ocean, the home design for a young family comprises intersecting layers of transitional indoor-outdoor spaces and generous expanses of glazing that filter sunlight and views through its interiors.Save this picture!© Ty ColeThe siting of the project, with the pool situated on the eastern side of the property, allows the house to open up to a great lawn, vegetated wetlands, and sunsets over the inlet, and capture views to the ocean from the roof. Constructed of mahogany shiplap siding counterbalanced by an abundance of glass walls and windows, the house is composed of two main volumes—a block and a bar—connected by a recessed, transparent link.Save this picture!© Ty ColeA series of layered rooms on the first floor span the breadth of the block and intersect in a continuum of light and space. Interiors transition from an informal kitchen-dining-living area, to a screened porch, to an open-air terrace. The bar houses a guest suite and a cabana that opens onto the pool. The private second floor includes a master suite in the bar, intersect with outdoor spaces and daylight filtered through skylights, large windows, and slatted screens.Save this picture!© Ty ColeA roof deck lounge provides views across the Atlantic Ocean. The house, designed for resiliency, meets all FEMA Flood Zone Hazard standards and local tidal wetlands and waterways permit requirements. Abundant filtered daylight and natural building materials are supplemented with solar panels to maximize sustainability. Save this picture!Ground floor planSave this picture!1st floor planAdditional Background:The design of this second home for a family of four, situated on a slip of land between Sams Creek inlet and the Atlantic Ocean, is inspired by the setting – the goal is for natural light and water views to permeate the house and suffuse the experience of living in it.Save this picture!© Ty ColeA sensitive, thoughtful approach to the setting and to the balance of public and private is this project’s calling card. With its location on a scenic inlet and its counterbalanced use of glass walls and mahogany shiplap siding, this project offers a seamless transition between indoors and out, maximizing the residents’ access to and views of the surrounding landscape while still lending a sense of privacy and refuge.Save this picture!© Ty ColeA clever two-volume composition reinforces this balance of public and private: The main block volume is devoted to living spaces while the bar volume, off to one side and aligned with the pool, is dedicated to private suites and a poolside cabana.Save this picture!© Ty ColeA recessed two-story, fully glazed link provides a transparent break between the two volumes, and connects the two components on the upper floor. A series of layered spaces on the first floor span the breadth of the block and intersect in a continuum of light and space. Interiors transition from an informal kitchen-dining-living area, to a screened porch, to an open-air terrace.Save this picture!© Ty ColeThe bar houses a guest suite and a cabana that opens onto the pool. Private second floor spaces, including a master suite in the bar, intersect with outdoor spaces and daylight filtered through skylights, large windows, and slatted screens. A roof deck lounge provides views across the Atlantic Ocean. Save this picture!© Ty ColeThe siting of the project at the southern end of the property, nearest to the road, allows the house to open up to the sunsets over Sam’s Creek inlet, and captures views to the Atlantic Ocean from the roof deck. Comprising intersecting layers of transitional indoor-outdoor spaces and generous expanses of glazing, the house filters sunlight and views through its interiors. A pool is situated on the eastern side of the property, affording uninterrupted views of the vegetated wetland, the dock, and the inlet waterway.Save this picture!© Ty ColeWith its location on protected waterfront land, the house is imbued with an inherent sustainability – it was designed according to FEMA Flood Zone Hazard standards and local tidal wetlands and waterways regulations. MBB also incorporated additional sustainable design elements including solar panels, highly efficient mechanical systems, and green building materials.Save this picture!© Ty ColeProject gallerySee allShow lessA Great Small Apartment in Tel-Aviv / Nitzan Horovitz Architectural design studioSelected ProjectsNomadic Hotel / Salagnac ArquitectosSelected Projects Share Projects Year:  “COPY” CopyAbout this officeMurphy Burnham & Buttrick ArchitectsOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesSustainabilityBridgehamptonUnited StatesPublished on May 23, 2019Cite: “Sam’s Creek House / Murphy Burnham & Buttrick Architects” 23 May 2019. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogFaucets / SinkshansgroheKitchen SinksGlass3MSun Control Window Film in MarkthalPartitionsSkyfoldIntegrating Operable Walls in a SpaceRetractable StructuresShadeFXRetractable Canopies in Beverly HillsPanels / Prefabricated AssembliesIsland Exterior FabricatorsSpecialty Facade SystemsWoodSculptformTimber Tongue and Groove CladdingSkylightsVELUX CommercialLonglight 5-30° – Modular SkylightsBars / Wire / MeshJakobWebnet – Sports NetSuspension SystemsMetawellAluminum Panels for Ceiling SailsMineral / Organic PaintsKEIMTiO2-free Mineral Paint – Soldalit®-ArteHanging LampsLuminisPendant Lights – HollowcoreHandicap BathroomAamsco Lighting, Inc.Mirror-Lux LED Illuminated MirrorMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *