Bike House / FMD Architects

first_img Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/611342/bike-house-fmd-architects Clipboard Construction 32 Australia Architects: FMD Architects Area Area of this architecture project CopyHouses•Melbourne, Australia Save this picture!© John Gollings+ 22 Share CopyAbout this officeFMD ArchitectsOfficeFollowProductsWoodSteelBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesWoodMelbourneHousesAustraliaPublished on March 23, 2015Cite: “Bike House / FMD Architects” 23 Mar 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – FocusGlass3MInterior Finishes at U.S. Bank StadiumPartitionsSkyfoldMarkerboard Finish for Folding WallsFiber Cements / CementsSwisspearlFiber Cement Cladding Panels in B66 Business CenterMembranesEffisusFaçade Protection – Breather+Metal PanelsSculptformClick-on Battens in WestConnex M8 JunctionPanels / Prefabricated AssembliesBruagBack-Ventilated Facades – CELLONTiles / Mosaic / GresiteMargresPorcelain Tiles – Linea CosmosGlassDip-TechCeramic Printing for Public TransportationAcousticSchöckStaircase Insulation – Tronsole®Porcelain StonewareApavisaSlabs – Wild ForestBulbs / SpotsAmbiance LumiereLighting – ZetaMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Structural Engineer: Area:  202 m² Year Completion year of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/611342/bike-house-fmd-architects Clipboard “COPY” 2014center_img “COPY” ArchDaily Design Team:Fiona Dunin, Katherine Peasley, Robert Kolak, Caroline Tan, Alex Peck, Ryan FothergillBuilding Surveyor:Wilsmore Nelson GroupSite Area:298 m2City:MelbourneCountry:AustraliaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© John GollingsRecommended ProductsWoodAccoyaAccoya® Cladding, Siding & FacadesWindowsStudcoSteel Window Reveal – EzyRevealWoodTechnowoodPergola SystemsWindowsFAKRORoof Windows – FPP-V preSelect MAXText description provided by the architects. The site is a small 300m2 suburban block in south east Melbourne. The brief was to design a new dwelling to accommodate a family of 4 while also including flexible spaces which can change as the children grow and the needs change. A collection of bikes also needed to be accommodated internally and externally as these are a major form of transport for the family.Save this picture!Floor PlanThe budget was very tight so the building areas were kept as compact as possible, and simple cost effective materials used throughout. A 2 storey structure was designed to minimise the building footprint and maximise the amount of garden space.Save this picture!© John GollingsThe strategy was to design a simple cement sheet box with elements which folded out of it to create shading devices and privacy screens where required. The fence unravels itself from the building, folding down from the entry canopy onto the street then winding around to conceal the bin enclosure. Triangular perforations in the fence aim to deter the local graffiti artists as well as allowing light to penetrate. This material is also used as a privacy screen on the 1st floor to prevent overlooking into neighbours’ properties.Save this picture!Floor PlanIn contrast the southern recycled brick wall offers itself as a canvas for the local graffiti artists which reside in the area. Internally it is left exposed internally and is used to store a series of racing bikes.Save this picture!© John GollingsWhile the appearance from the street is a pristine grey sculpted box, in contrast, the interior is rich with texture and colour, reflecting the active life of its users. A simple palette of exposed brick, concrete slab, local timber, ply and laminate are used internally. The unfolding continues in the interior with the Kitchen ceiling wrapping down to become the cabinetry. Stone and timber are spliced together, imitating shadows cast by the canopies externally. Spaces fold and twist over themselves, in both the joinery and tiling, responding to the stretching and folding occurring on the façade.Save this picture!© John GollingsAlong with the bedrooms and living areas, 3 additional spaces were incorporated as flexible zones. Downstairs, one can be used as a separate lounge or bedroom, while the 1st floor space can also be used as a play space or study, depending on the needs of the family at different times. A home office is also incorporated at the end of the brick corridor space, which can be used by either the parent working from home or as the childrens computer area. A shed is carefully concealed on the south of the building, accommodating more bikes and tools for bike builds.Save this picture!© John GollingsEvery millimetre of space has a purpose, although the spaces are flexible enough to change as the family dynamics change over time.Project gallerySee allShow lessTham & Videgård Propose Wooden High-Rise Housing for StockholmUnbuilt ProjectKengo Kuma Wins Competition to Design Metro Station in ParisArchitecture News Share Bike House / FMD Architects OPS Engineers Bike House / FMD ArchitectsSave this projectSaveBike House / FMD Architects Houses Builder: Photographs Projects Photographs:  John Gollingslast_img

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *