East Windsor Residence / Alter Studio

first_imgArchitects: Alter Studio Area Area of this architecture project East Windsor Residence / Alter StudioSave this projectSaveEast Windsor Residence / Alter Studio Houses United States CopyAbout this officeAlter StudioOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesAustinHousesUnited StatesPublished on October 30, 2010Cite: “East Windsor Residence / Alter Studio” 30 Oct 2010. ArchDaily. Accessed 12 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogHandshowerhansgroheHand ShowersVinyl Walls3MVinyl Finish- DI-NOC™ Glass FinishPartitionsSkyfoldIntegrating Operable Walls in a SpaceCommunications2NIntercom – 2N® IP VersoCurtain WallsIsland Exterior FabricatorsPace Gallery Envelope SystemMetal PanelsTrimoModular Metal Wall – Qbiss OneConcreteSika3D Concrete PrintingMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Gun Metal Grey with Arconic Tectur-Al™GlassDip-TechCeramic Printing for Public TransportationBeams / PillarsBlumer LehmannTimber Construction in Cambridge MosquePorcelain StonewareCeramiche KeopeCeramic Tiles – 9Cento MosaicTiles / Mosaic / GresiteRakoFloor and Wall Tiles – Serie PiazzettaMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/84412/east-windsor-residence-alter-studio Clipboard Area:  4500 m² Year Completion year of this architecture project 2009 East Windsor Residence / Alter Studio CopyHouses•Austin, United States Projects “COPY” “COPY” Year:  Photographs Save this picture!© Paul Finkel Photography+ 12 Share Photographs:  Paul Finkel PhotographyText description provided by the architects. Extraordinary views in the heart of the city and a small buildable footprint limited by restrictive easements prompted a thin, three-story home with the main living spaces and master suite on the top floor – essentially a one-bedroom loft with 270° views. A 16’ ipe screen envelopes the body of the house, and rests delicately atop a base of long courses of black Leuders limestone. Save this picture!© Paul Finkel PhotographyRecommended ProductsDoorsSolarluxBi-Folding Doors – EcolineWoodSculptformTimber Click-on BattensDoorsSaliceSliding Door System – Slider S20WoodBruagBalcony BalustradesPhotographs and details of East Windsor Residence after the break. Save this picture!© Paul Finkel PhotographyThe visitor enters through a pivoting glass door, where the natural stone gives way to its dressed counterpart, and is immediately greeted by a stair of massive ebonized oak treads floating above twin steel channels, and hanging in a three-story vertical space. Beyond, an etched glass wall captures the projected shadows of a stand of giant bamboo, and a band of clear glass directs one’s gaze out to a private garden. Save this picture!© Paul Finkel PhotographyPunctuating the ipe facade are two steel box windows, their mirror-like reflection or deep shadow are posed against the filigree of the screen. In the evening this screen transforms into a lantern revealing a collection of spaces behind. The screen also holds the possibility of transforming the building when two 10’ sections dramatically unfold and reveal the formal dining room. Save this picture!© Paul Finkel PhotographyUpstairs, efforts are made to embrace the expansive view with an unmitigated ceiling plane that provides a surface for reflected light, while the screen’s 18” extension above the floor level gently corrals the visitor. Adjacent power lines to the west are eschewed, although a constellation of portholes arrayed across this wall embrace the dramatic western light and enliven the facade from the high street beyond. Here, an open plan is accentuated by laminated low-e corner glazing, twin Akari lanterns and sliding panels. Exquisitely matched Lacewood veneer cabinetry and a marble bathing area punctuate the ensemble and add a sense of finesse and delicacy throughout.Save this picture!© Paul Finkel PhotographyProject gallerySee allShow lessLandmark on Cebeli Hill / 1/1 ArchitectureArticlesAD Round Up: Institutional Architecture Part VArticles Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/84412/east-windsor-residence-alter-studio Clipboard ArchDailylast_img

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *